Paprykowy kurczak z lubczykiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Aromatyczne, szybkie i tanie danie obiadowe. Lubczyk dodaje mięsu wyjątkowego smaku. Polecam.

  • 60 min

Składniki:

  • 8 podudzi z kurczaka
    3 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
    3 łyżki posiekanego lubczyku
    3 łyżki oleju
    Sól morska i kolorowy pieprz do smaku

Paprykowy kurczak z lubczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podudzia z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Naczynie żaroodporne posmarować 1 łyżką oleju.
  • 2. Podudzia ułożyć w naczyniu. Wszystkie kawałki posypać z dwóch stron solą morską, kolorowym pieprzem oraz wędzoną słodką papryką. Na końcu posypać lubczykiem i zalać 2 łyżkami oleju.
  • 3. Piec pod przykryciem w nagrzanym do 200stC piekarniku 60 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z młodymi ziemniakami i sałatką.

Porady

Składniki podane na ok 4 porcje. Mięso można przyprawić wcześniej i włożyć na parę godzin do lodówki, wtedy smaki mocnej przegryzą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy