parówki w wafelku

0 (0 ocen)

  • 60 min

parówki zapiekane w wafelku z ziemniaczkami, podawane z czerwonym barszczem, idealne na chłodne wieczory

  • 60 min

Składniki:

  • -1 kg ziemnaków
    -opakowanie wafli tortowych o kwadratowym kształcie
    -parówki wieprzowe 700g
    -jaja 4 szt.
    -bułka tarta
    -sól
    -pieprz
    -olej roślinny
    -ser żółty

Parówki w wafelku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki należy obrać i ugotować następnie dokładnie stłuc.
    Przekroić wafle w ten sposób aby powstały z jednej tafli cztery mniejsze kwadraty.
    Gorącymi ziemniakami posmarować wafle i położyć na niej parówkę. zawinąć w roladkę.
    Kolejnym krokiem będzie panierka roladki, należy ją namoczyć w rozkłóconym jajku przyprawionym solą i pieprzem a potem bułce tartej.
    Nasza panierowana roladka jest już gotowa do smażenia.
    Kładziemy je na rozgrzany olej i smażymy aż osiągnie złocisty kolor.
    Gotowe roladki posypujemy startym serem żółtym i zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia sera.
    Podajemy gorące danie z barszczem czerwonym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy