Ryżusie w wafelku

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przyznacie, że ryż preparowany lekko powiewa nudnym smakiem, ale odpowiednia oprawa daje zdumiewające efekty!!!

  • 30 min

Składniki:

  • Na 2 porcje:

    1 tubka zagęszczonego mleka słodzonego o smaku waniliowym SM Gostyń

    1/3 kostki masła

    3/4 szklanki ryżu preparowanego

    3/4 szklanki bakalii (orzechy, rodzynki, suszone morele)

    1 łyżka kakao

    2 ciastka typu markizy

    2 wafelki od lodów

    3 kostki czekolady

Ryżusie w wafelku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wafelki obcinamy i za pomocą roztopionej czekolady "przyklejamy" do ciastek.

    Ryż suszymy na małym ogniu na suchej patelni przez ok 20 minut, mieszając od czas do czasu, aby stał się bardziej chrupiący. Masło roztapiamy z mlekiem i kakao, dodajemy bakalie i ryż (kilkanaście ziarenek ryżu pozostawiamy). Masę pozostawiamy w lodówce do schłodzenia, następnie wkładamy do wafelków i posypujemy pozostałym ryżem.

    Uwagi: można sobie podarować dodanie masła, ale wtedy masa będzie bardzo słodka, mnie chodziło o to, aby ująć troszkę tej słodyczy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy