Sycąca i ciekawa w smaku pasta z młodego bobu, doprawiona czosnkiem, sokiem z cytryny. Wzbogacona o siemię lniane i cheddar
Składniki:
400 g młodego bobu
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki siemienia lnianego
50 g sera cheddar
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki koperku
Sól i pieprz do smaku
Pasta z bobu z cheddarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Bób przebrać, umyć i wrzucić na osolony wrzątek. Gotować 10-12 minut do miękkości, odcedzić i wystudzić.
Bób obrać ze skórek, wrzucić do miski. Wlać sok z cytryny, olej, dodać sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość rozgnieść dokładnie widelcem.
Siemię lniane uprażyć na suchej patelni i wystudzić.
Wsypać je do pasty (część odłożyć do dekoracji). Ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Wsypać do pasty, dodać siekany koperek. Całość dokładnie wymieszać.
Pastę przełożyć do miseczki, posypać odłożonym siemieniem i schłodzić aby smaki się przegryzły. Podawać z pieczywem
Komentarze