Pasta z bobu z cheddarem

0 (0 ocen)

Sycąca i ciekawa w smaku pasta z młodego bobu, doprawiona czosnkiem, sokiem z cytryny. Wzbogacona o siemię lniane i cheddar

Składniki:


  • 400 g młodego bobu
    2 łyżki oleju rzepakowego
    2 łyżki siemienia lnianego
    50 g sera cheddar
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżki koperku
    Sól i pieprz do smaku

Pasta z bobu z cheddarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Bób przebrać, umyć i wrzucić na osolony wrzątek. Gotować 10-12 minut do miękkości, odcedzić i wystudzić.

    Bób obrać ze skórek, wrzucić do miski. Wlać sok z cytryny, olej, dodać sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość rozgnieść dokładnie widelcem.

    Siemię lniane uprażyć na suchej patelni i wystudzić.

    Wsypać je do pasty (część odłożyć do dekoracji). Ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Wsypać do pasty, dodać siekany koperek. Całość dokładnie wymieszać.

    Pastę przełożyć do miseczki, posypać odłożonym siemieniem i schłodzić aby smaki się przegryzły. Podawać z pieczywem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy