Pieczeń rzymska

0 (0 ocen)

Smakuje dobrze na gorąco jak i na zimno

Składniki:

  • 2 kg mięsa mielonego
    3 jajka
    1 cebula
    2 kajzerki
    sól i pieprz
    tłuszcz
    papryka ostra
    zioła prowansalskie
    1/2 słoika papryki kolorowej konserwowej
    3 duże pieczarki.

Pieczeń rzymska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczeń rzymska 1. Kilka pasków papryki konserwowej,wyjąć ze słoika,osączyć.
  • 2. Pieczarki opłukać,osączyć,pokroić w grubsze plasterki.
  • 3. Bułki namoczyć w wodzie,odcisnąć.
  • 4. Cebulę obrać,pokroić w kostkę,przesmażyć na tłuszczu.
  • Pieczeń rzymska 5. Mięso mielone wyłożyć do miski,dodać odciśniętą bułkę,jajka, cebulę,sól i pieprz,dokładnie wymieszać.
  • Pieczeń rzymska 6. Długą podłużną formę jak na metrowca,wysmarować tłuszczem,wysypać tartą bułką. Do blaszki wyłożyć połowę masy mięsnej,
  • Pieczeń rzymska 7. Na masie ułożyć paski papryki i plasterki pieczarek.
  • Pieczeń rzymska 8. Przykryć drugą połową masy mięsnej,oprószyć papryką ostrą,posypać ziołami prowansalskimi.
  • Pieczeń rzymska 9. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 190 stop.piec około 60 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy