Pieczona ciecierzyca

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Zdrowa przekąska dla każdego.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - ciecierzyca ( namoczona )
    -sól
    -łyżka miodu
    -łyżeczka chilli

Pieczona ciecierzyca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotujemy ciecierzycę . 1. Namoczoną przez całą noc ciecierzycę gotujemy do miękkości ( ok.75 minut) . Pod koniec gotowania solimy .
  • Doprawiamy ciecierzycę. 2. Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy i przekładamy do miski . Dodajemy miód i chilli . Wszystko dokładnie mieszamy .
  • Wykładamy ciecierzycę na blaszkę. 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy ciecierzycę. Rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na ok. 25-30 minut.
  • Smacznego. 4. Po ostygnięciu ciecierzycy , przesypujemy ją do miseczki i gotowe .Smacznego.

Porady

Wykorzystanie szybkowara skraca czas gotowania ciecierzycy do 25 minut . Chilli można zastąpić dowolną ulubioną przyprawą np. curry ,kurkuma, papryka słodka itd.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy