Pieczone kasztany

0 (0 ocen)

  • 30 min

Podobno najlepsze kasztany są na Placu Pigalle... Mnie jednak pieczone kasztany kojarzą się głównie z Włochami. W Rzymie, Neapolu czy Bolonii na każdym kroku spotyka się ulicznych sprzedawców kasztanów wesoło zachęcających do kupna tego słodkawego przysmaku.

  • 30 min

Składniki:

  • kasztany jadalne

Pieczone kasztany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kasztany nacinamy na krzyż na szpiczastym czubku. Tak przygotowane kasztany układamy na blasze i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni C. piekarnika na około 15-20 minut. Kasztany podajemy gorące. Popękane skorupki bardzo łatwo zdejmuje się z gorących kasztanów przy pomocy małego nożyka - trzeba tylko uważać żeby nie poparzyć sobie palców. Ja najbardziej lubię takie bez żadnych dodatków, ale bardzo dobrze smakują również z solą lub masłem.

Komentarze

Podobne przepisy