Pieczone kasztany

0 (0 ocen)

  • 40 min

Coś innego, prostego i zarazem niebanalnego

  • 40 min

Składniki:

  • Kasztany jadalne ( u mnie po 4 na osobę)
    100ml czerwonego słodkiego wina
    Olej

Pieczone kasztany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kasztany nacinamy dość głęboko na krzyż, aby podczas pieczenia nie wybuchły
  • 2. Nagrzewamy piekarnik do 180°C, polewamy blachę niewielką ilością oleju. Układamy kasztany i skrapiamy delikatnie winem. Pieczemy co jakiś czas przerzucając, aby się nie przywarły
  • 3. Po upłynięciu 30 minut kasztany polewamy resztą wina i dalej pieczemy
  • 4. Po 40 minutach kasztany wyjmujemy z piekarnika i od razu obieramy z łupin i skórek. Podajemy

Porady

Kasztany obieramy tylko gorące. Gdy wystygną bardzo ciężko jest pozbyć się łupin.

Komentarze

Podobne przepisy