Pieguski

0 (0 ocen)

  • 30 min

Są to ciasteczka które od lat robię pasują na każdą okazję!

  • 30 min

Składniki:

  • 250g miękkiego masła, 3/4 szklanki cukru, 1 jajko, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka sody, 150g gorzkiej czekolady pokrojonej w drobną kosteczkę, pół szklanki orzechów i bakalii,

Pieguski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i wymieszać (ugniatać ręką). Dodać mąkę, sodę, sól dokładnie wymieszać. do masy dosypać bakalie i czekoladę.
    Piekarnik rozgrzać do temperatury 200stopni z masy robić małe kuleczki (lub jeśli ktoś woli większe) wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce w odstępach- 3-4cm. Można je lekko spłaszczyć. Piec około 10-15 minut.
    Wyjdzie około 50 sztuk.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy