Pierwszy raz udało mi się zmylić domowników. Po całym mieszkaniu unosił się przepyszny aromat piernika, ale w piekarniku piekło się mięso. Takiego kurczaka na słodko przygotowuje się szybko i łatwo. Natomiast wrażenia smakowe pozostają na dłużej.
Piernikowe kurczę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik należy nagrzać do temperatury 180 stopni C. Udka przekroić na połowy i włożyć do naczynia żaroodpornego. W osobnej misce wymieszać ze sobą miód, sos sojowy, sos rybny, sok pomarańczowy oraz olej sezamowy, wszystko posypać przyprawą pięciu smaków. Następnie zalać marynatą mięso i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut. Raz na 10 minut można kawałki kurczaka przekręcić na drugą stronę. Na 5 minuty przed końcem smażenia posypać kurczaka ziarnami sezamu. Podawać z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem ryżowym, przybranym np. szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Komentarze