Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Robiłam je po raz pierwszy i juz wiem, że nie ostatni ;)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • CIASTO :

    25 dag mąki
    200 ml wrzącej wody
    1 jajo

    FARSZ:

    25 dag twarogu
    1 saszetka kaszy gryczanej
    1cebula
    olej
    sól
    pieprz

    PONADTO:

    5 dag słoniny

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju.
  • 2. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić.
  • 3. Ser zmielić, wymieszać z kaszą i cebulką tak aby farsz był zwięzły, doprawić solą i pieprzem.
  • 4. Z mąki i wrzącej wody i jaja przygotować ciasto. Przykryć ścierką.
  • 5. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto.
  • 6. Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać farsz, składać na pół i dokładnie zlepiać brzegi.
  • 7. Gotować partiami kilka minut aż wypłyną i zrobią się miękkie. Od czasu do czasu zamieszać.
  • 8. Słoninę pokroić na kosteczkę, usmażyć na patelni.
  • 9. Pierogi podawać ze skwarkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy