Piersi z kury pod warzywną kołderką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kotlety z kurczaka nie muszą być nudne, wystarczy dodać kilka prostych składników i mamy bardzo smaczne danie dla całej rodziny.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kury
    1 papryka czerwona
    Kilka pomidorków koktajlowych
    2 łyżki startego żółtego sera
    2 łyżki majonezu
    Pęczek szczypiorku
    Sól,pieprz
    Zioła prowansalskie

    Mąka do obtoczenia
    Tłuszcz do smażenia: u mnie masło klarowane

Piersi z kury pod warzywną kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każda pierś z kury umyć osuszyć ręcznikiem papierowym, przekroić wzdłuż na pół, każda część lekko rozbić młotkiem do mięsa. Dr delikatnie oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
  • 2. Mięso oprószyć mąką i obsmażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
  • 3. Paprykę o pomidorki pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać, dodać starty żółty ser i majonez doprawić do smaku solą i pieprzem, wszystkie składniki wymieszać.
  • 4. Filety z kury ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na każdy filet nałożyć masę seriwo- warzywną, wstawia naczynie do piekarnika i zapiekać przez ok 25 minut w temp. 180 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy