Pikantny chleb

0 (0 ocen)

często piekę chleb ...........

Składniki:


  • 250 g mąki graham
    150 g mąki krupczatki
    650 g mąki pszennej
    100 g drożdży
    2 szk wody
    4 łyżek oleju z ziołami ( z pomidorów suszonych )
    1 łyżka soli
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka pieprzy cayenne
    1/2 łyżeczki przyprawy ognisty smok

Pikantny chleb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Wszystkie mąki razem wymieszać.
    Drożdże wymieszać z cukrem i utrzeć na płyn.
    Posypać 1 łyżką mąki i odstawić na 10 minut.
  • przed pieczeniem 2. Po tym czasie dodać sól, wodę, olej i mąkę oraz pozostałe przyprawy i wyrobić ciasto.
    Gdy będzie gładkie oprószyć mąką, nakryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
    Gdy podwoi swoją objętość ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na dwie części.
  • chleb upieczony 3. 2 foremki keksowe wysmarować olejem i włożyć w nie ciasto.
    Wyrównać powierzchnię, ponownie zakryć ściereczka i odstawić na około 20-30 minut do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte chleby piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
    Upieczone wyjąć na kratkę i wystudzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy