Pikantny krem marchewkowy

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dzieci wprost za nią przepadają.Bardzo czesto ją przygotowuję.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - marchewki: 50 dekagramów
    - cytryna: 2 sztuki
    - bulion warzywny: 1 litr
    - listek laurowy: 1 sztuka
    - jasna zasmażka: 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz cayenne: 0.5 łyżeczki

Pikantny krem marchewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 15 dag.marchewek pokroić w cienkie słupki.Pozostałe pokroić w plasterki.Cytrynę sparzyć i otrzeć ze skórki na tarce o małych oczkach.Ze skórki drugiej cytryny wykroić cieniutkie słupki.Z obu wycisnąć sok.Bulion zagotować,dodać plasterki marchewki,listek laurowy i otartą skórkę z cytryny.Gotować 15 minut.Wyjąć listek laurowy i zupę zmiksować, a następnie przetrzeć przez sito.Jeszcze raz zagotować.Zagęścić zasmażką,doprawić solą i pieprzem.Do smaku zakwasić sokiem z cytryny.Słupki marchewki gotować w osolonym wrzątku przez minutę,.Osączyć i nałożyć do talerzy z zupą razem ze słupkami skórki cytryny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy