PIZZA MOTYLEK- wiejska

0 (0 ocen)

  • 40 min

Frajda nie tylko dla dzieci

  • 40 min

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki
    1 szkl ciepłej wody
    1/2 kostki drożdży
    łyżka soli
    łyżka cukru
    1/3 szklanki oleju
    1/2 puszki kukurydzy
    1/2 puszki groszku
    1/2 papryki
    kilka plastrów czerwonej cebuli
    20 dag swojskiej wedzonej kiełbasy
    keczup włoski
    szklanka sera do pizzy
    sól,pieprz, oregano

Pizza motylek- wiejska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować zaczyn: do miski wsypac cukier, sól, wkruszyć drożdże,dodać połowę wody i 3 łyżki mąki. Pomieszać, odstawić w ciepłe miejsce na podrosnięcia. Do mąki dodajemy wyrosnięty zaczyn,wodę, olej i zagniatam. Ciasto dziele
    na 2 części. Rozwałkowuję na okrągłe placki. Układam obok siebie, formuje na kształ skrzydceł motyla. Odbieram po troszku ciasta z kazdego skrzydełka, robię tułów.Układam na papierze do pieczenia. Dociskam zeby częsci się nie porozłaczały. Smaruje ciasto keczupem,posypuje startym serem, wkładam na 8 minut do piekarnika. Wyjmuję, ozdabiam dodatkami motylka, zapiekam jeszce 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy