Placek Gaździny

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Placek gaździny bardzo pyszne ciasto, a do tego lekkie mało kaloryczne bo bez tłuszczu.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Średnie jabłka: 20 sztuk
    - cynamon: 2 łyżki
    - cukier wanilinowy: 1 łyżka

    - cukier: 1 szklanka

    - rodzynki: 10 dekagramów
    - jaja: 3 sztuki

    - mąka: 2 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżka
    - rum: 3 łyżki

Placek gaździny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę.
  • 2. Posypujemy cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem, dodajemy rodzynki wcześniej namoczone w rumie.
  • 3. Całość schładzamy 10 minut w lodówce.
  • 4. Do jednej miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy
  • 5. Do drugiej salaterki wbijamy jajka, roztrzepujemy je.
  • 6. Jabłka wyjmujemy z lodówki, posypujemy mąką, dodajemy roztrzepane jajka. Mieszamy.
  • 7. Formę smarujemy masłem, wysypujemy bułką. Ciasto przelewamy do formy, pieczemy 1,5 godziny w 170 stopni C.

Komentarze

Podobne przepisy