Placki cukiniowe z fetą

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

W słonecznym stanie Kalifornia na śniadanie poza innymi popularnymi daniami jada się także te wyborne placuszki cukiniowe z serem feta. Przepis podesłała mi znajoma z USA.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - średnie cukinie: 3 sztuki
    - cabula drobno posiekana: 1 sztuka
    - jajko oddzielone: 2 sztuki
    - starta feta: 1 opakowanie
    - mąka: 0.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - posiekana bazylia lub oregano: 1.5 łyżeczki
    - pieprz czarny ziarnisty: 0.25 łyżeczki
    - oliwa z oliwek do smażenia: 10 łyżek

Placki cukiniowe z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyć i zetrzeć cukinię, następnie odsączyć z nadmiaru wody. W dużej misce wymieszać żółtka jaj, startą fetę, cebulę, mąkę, proszek do pieczenia, bazylię i pieprz. Dodać osuszoną cukinię. Z białek ubić pianę i wymieszać z resztą składników. Nagrzać patelnię i smażyć placki z obu stron. Temperatura patelni nie może być zbyt wysoka, ponieważ placki będą się palić

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy