W słonecznym stanie Kalifornia na śniadanie poza innymi popularnymi daniami jada się także te wyborne placuszki cukiniowe z serem feta. Przepis podesłała mi znajoma z USA.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- średnie cukinie: 3 sztuki
- cabula drobno posiekana: 1 sztuka
- jajko oddzielone: 2 sztuki
- starta feta: 1 opakowanie
- mąka: 0.5 szklanki
- proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
- posiekana bazylia lub oregano: 1.5 łyżeczki
- pieprz czarny ziarnisty: 0.25 łyżeczki
- oliwa z oliwek do smażenia: 10 łyżek
Placki cukiniowe z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyć i zetrzeć cukinię, następnie odsączyć z nadmiaru wody. W dużej misce wymieszać żółtka jaj, startą fetę, cebulę, mąkę, proszek do pieczenia, bazylię i pieprz. Dodać osuszoną cukinię. Z białek ubić pianę i wymieszać z resztą składników. Nagrzać patelnię i smażyć placki z obu stron. Temperatura patelni nie może być zbyt wysoka, ponieważ placki będą się palić
Komentarze