Placuszki warzywne z chlebem

0 (0 ocen)

Znudziły mi się tradycyjne placki ziemniaczane, te powstały ze składników które były w lodówce.

Składniki:

  • 6 średnich ziemniaków
    średnia marchew
    pół małej kapusty pekińskiej
    2 jajka
    3 łyżki mąki
    2 kromki czerstwego chleba
    sól,pieprz
    olej do smażenia

    sos:
    mały jogurt naturalny(150 ml)
    2-3 łyżki keczupu
    2 ząbki czosnku
    kilka piórek szczypiorku
    sól

Placuszki warzywne z chlebem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach, kapustę drobno szatkujemy. Wkładamy do miski i solimy do smaku, dodajemy jajka i mąkę, mieszamy i odstawiamy na 10 minut aż warzywa puszczą sok .
    Chleb kroimy w kostkę i dodajemy do masy,przyprawiamy pieprzem, mieszamy.
    Odstawiamy na kilka minut, aby chleb wchłonął sok i smażymy na oleju na złoty kolor.
  • 2. Sos:
    mieszamy jogurt z keczupem, dodajemy wyciśnięty czosnek i posiekany szczypiorek, solimy.

Porady

Placki możemy też podać polane śmietaną

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy