Placuszki z cukini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie umyć obrać, odciąć końce i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody.
2.Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, jogurt, mąkę i garść posiekanego koperku. Przyprawić pieprzem. Kto chce, może jeszcze dodatkowo posolić. Dokładnie wymieszać, by wszystkie składniki się połączyły.
3.Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać ciasto, formując zgrabne płaskie placuszki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
4.Podawać z kleksem kwaśnej śmietany
Porady
Do śmietany którą polewamy placuszki można dodać odrobinę sosu tatziki smak będzie bardziej wyrazisty
Komentarze