Placuszki z cukini

0 (0 ocen)

  • 40 min

Cudownie miękkie placuszki z cukini smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

  • 40 min

Składniki:


  • 2 średnie cukinie
    1 ząbek - czosnku
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    4 łyżki mąki
    1 garść koperku
    sól
    pieprz
    olej do smażenia

Placuszki z cukini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placuszki z cukini 1. Cukinie umyć obrać, odciąć końce i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody.


  • Placuszki z cukini 2. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, jogurt, mąkę i garść posiekanego koperku. Przyprawić pieprzem. Kto chce, może jeszcze dodatkowo posolić. Dokładnie wymieszać, by wszystkie składniki się połączyły.
  • Placuszki z cukini 3. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać ciasto, formując zgrabne płaskie placuszki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • Placuszki z cukini 4. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany

Porady

Do śmietany którą polewamy placuszki można dodać odrobinę sosu tatziki smak będzie bardziej wyrazisty

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy