Placuszki ziemniaczano-soczewicowe

0 (0 ocen)

  • 1 min

Gdy urodziłam dzieci, szukałam zdrowej alternatyw dla mięsnych obiadów. W ten sposób po miesiącach eksperymentów udało mi się, że większość naszych dań jest zdrowa, bezmięsna i zdrowa!!!!

  • 1 min

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki, 1/4 szklanki czerwonej soczewicy, sól, tymianek, oliwa, ok. 4 łyżki mąki

Placuszki ziemniaczano-soczewicowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ugotowane ziemniaki i soczewica 1. 1.Gotujemy ziemniaki w lekko osolonej wodzie, w oddzielnym garnku wypłukaną soczewicę.2. Gdy odparowane i dokładnie rozgniecione ziemniaki wystygną łączymy je z wystudzoną soczewicą. Dodajemy tymianek i tyle mąki aby ciasto odchodziło od rąk. 3.Formujemy kulki rozpłaszczamy na papierze do pieczenia i polewamy oliwą. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy na złocisty kolor ok 25 min.

Porady

Do placuszków możemy dodać ulubiony sos, surówkę lub warzywa ugotowane w małej ilosci wody.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy