Takie babeczki robi się szybko, a zawsze pysznie smakują.
Składniki:
4 jajka
skórka otarta z połowy pomarańczy
1 jabłko
½ szklanki cukru
60 ml mleka
20 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120 ml oleju rzepakowego
Pomarańczowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić z cukrem do białości do ubitych jaj dodać mleko, olej i wymieszać, następnie dodać otartą skórkę i jabłko starte na grubych oczkach lub pokrojone w drobną kostkę.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, zmniejszyć obroty miksera i delikatnie mieszając dodać mąkę.
2.Małe foremki do babeczek napełnić ciastem ( około 10 sztuk) , piekarnik nagrzać do 180st i piec babeczki około 35 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu i lekkim wystudzeniu wyjąc babeczki z foremek i wystudzić, następnie ozdobić cukrowymi dekoracjami lub tylko posypać cukrem pudrem.
Komentarze