Pomidory faszerowane fetą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem informatykiem i sporo czasu spędzam przed komputerem. W weekendy spotykam się ze znajomymi przy grillu, wtedy podaję te pomidory.

Składniki:

  • ● 3 duże dojrzałe pomidory
    ● opakowanie sera feta (20 dag)
    ● łyżeczka tymianku
    ● łyżeczka oregano
    ● 4 ząbki czosnku
    ● 3 duże oliwki
    ● pieprz
    ● oliwa z oliwek

Pomidory faszerowane fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pomidory faszerowane fetą 1. Czosnek obieramy i przeciskamy
    przez praskę. Rozgniatamy
    fetę, dodajemy czosnek
    i zioła. Dokładnie mieszamy.
  • Pomidory faszerowane fetą 2. Pomidory myjemy, nacinamy
    wokół szypułek, odcinamy
    wierzch. Miąższ wydrążamy
    łyżeczką tak, aby nie uszkodzić
    skórki. Do każdego pomidora
    wkładamy oliwkę i wypełniamy
    go serowym farszem. Wierzch
    obficie skrapiamy oliwą.
  • Pomidory faszerowane fetą 3. Każdego pomidora owijamy
    folią aluminiową, zostawiając
    odkryty wierzch. Układamy na
    ruszcie i pieczemy, aż zmiękną,
    a farsz będzie gorący.

Porady

Najlepszy do pieczenia pomidorów jest grill z pokrywą. Możemy je również piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C.

Notka redakcyjna

PPWS_06-2010

Komentarze

Podobne przepisy