Pomidory faszerowane kaszą pęczak, rukolą i oliwkami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pomidory malinowe nadziane kaszą pęczak, rukolą oraz oliwkami, posypane żółtym serem i zapieczone w piekarniku to smaczne i lekkie danie.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 gram kaszy pęczak
    2 garście rukoli
    6 pomidorów malinowych
    1 garść zielonych oliwek
    100 gram żółtego sera
    pieprz
    sól
    ostra papryka

Pomidory faszerowane kaszą pęczak, rukolą i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę pęczak gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, a gdy przestygnie, wrzucamy ją do miski. Dodajemy pokrojoną rukolę.

    Z pomidorów odcinamy górne części, delikatnie wyjmujemy miąższ i dodajemy go do reszty składników. Dodajemy również pokrojone w plasterki oliwki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.

    Nakładamy farsz do pomidorów i posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy