Pomidory nadziewane kuskusem

0 (0 ocen)

  • 10 min

Można traktować jak danie wegetariańskie lub dodatek do II dań .

  • 10 min

Składniki:

  • 4 średnie pomidory
    4 łyżki kuskusu ( takie z czubkiem )
    1/2 szklanki bulionu drobiowego - może być z kostki , a w wersji wegetariańskiej bulion warzywny
    4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
    sól ( użyłam różowej himalajskiej )
    5 łyżeczek masła

Pomidory nadziewane kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na pomidory faszerowane kuskusem 1. Kuskus zalać wrzącym bulionem i zostawić by wchłonął cały płyn .Dodać do gorącego masło i natkę pietruszki . Doprawić solą . Wymieszać .Z pomidorów ściąć górę .Łyżeczką wydrążyć miąższ z pomidorów .Pomidory napełnić kuskusem .Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i ułożyć w nim pomidorki . Wstawić do zimnego piekarnika i nastawić go na 160 * C .Zapiekać 15-20 minut po osiągnięciu temperatury . Pomidorki powinny zmięknąć ale pozostać całe .

    Miąższ wyjęty z pomidorów i odcięte kawałki użyłam do zrobienia sosu pomidorowego do pulpecików z którymi podałam te pomidorki .

Porady

Jeżeli robimy je do potrawy która nie będzie sie komponowała z sosem pomidorowym to mamy jeszcze możliwość : -zmiksować w blenderze i wypić jako sok - zmiksować i dodać do zupy pomidorowej ( można zamrozić w małym pojemniczku )

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy