Pomidory nadziewane oscypkiem

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

To moja popisowa potrawa. Znajomi ją chwalą, bo jest bardzo smaczna, zdrowa i oryginalna. Przepis przysłała Teresa Siekierko

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pomidory: 8 sztuk
    - oscypek: 10 dekagramów
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - gałązka oregano: 1 sztuka
    - gałązka tymianku: 1 sztuka
    - gałązka natki pietruszki: 2 sztuki
    - Jajko: 1 sztuka
    - bułka tarta: 1 łyżka
    - oliwa: 2 łyżki
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - pieprz (do smaku wg. uznania): 2 szczypty

Pomidory nadziewane oscypkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory myjemy, ścinamy
    wierzchy i wydrążamy miąższ.
    Tymianek, oregano i natkę myjemy
    i siekamy. Cebulę i czosnek
    obieramy i kroimy w kostkę. Ser rozdrabniamy, mieszamy
    z tymiankiem, oregano i natką.
    Dodajemy jajko, cebulę, czosnek
    i bułkę tartą. Doprawiamy.
  • 2. Pomidory napełniamy farszem.
    Wkładamy do nasmarowanego
    oliwą naczynia żaroodpornego
    i skrapiamy oliwą.
    Zapiekamy ok. 30 minut w temperaturze
    170 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy