Potrawka świetnie smakuje z purée ziemniaczanym , ryżem lub kaszą. Jest szybka i prosta w przygotowaniu jak to danie tego typu a za to w smaku nie zwykle oryginalna:)
Składniki:
300 g. mięsa gulaszowego z indyka
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
200 ml. rosołu lub bulionu drobiowego
400 ml. mleczka kokosowego
2 łyżki curry w proszku
1 łyżeczka soli i pieprzu
1/2 łyżeczki chili i słodkiej papryki
2 łyżki masła
1 łyżka mąki+100ml zimnej wody do zagęszczenia
Potrawka curry z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć , osuszyć wraz oraz cebulę pokroić w kostkę.
na patelni rozgrzać masło , podsmażyć składniki.
Marchew oraz pietruszkę obrać , pokroić w pół plasterki , dodać do mięsa , smażyć jeszcze chwilę do zmiany koloru co chwila mieszając.
2.Zawartość patelni przełożyć do garnka , zalać bulionem oraz mleczkiem kokosowym , dusić na wolnym ogniu do całkowitej miękkości warzyw.
Do potrawki dodać przyprawy , wymieszać.
3.Chwilę przed końcem mąkę wymieszać z wodą oraz odrobiną gorącego sosu , przelać do garna.
Pozostawić na gazie do zgęstnięcia.
Komentarze