Potrójnie czekoladowe ciastka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Ciastka kakaowe przełożone kremem czekoladowym i polane gorzką czekoladą

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
    kostka masła
    1/3 kostki smalcu
    4 żółtka
    łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru
    3 czubate łyżeczki dobrego kakao
    śmietana (ile zabierze ciasto)
    nutella do przełożenia
    pół tabliczki gorzkiej czekolady

Potrójnie czekoladowe ciastka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę łączymy z proszkiem, cukrem i kakao, dodajemy posiekane masło, smalec, żółtka i śmietanę i wyrabiamy na gładkie ciasto.

    Ciasto schładzamy w lodówce ok. godziny, po tym czasie rozwałkowujemy i wycinamy kółeczka kieliszkiem.

    Pieczemy w nagrzanym piekarniku.

    Po upieczeniu smarujemy nutellą i składamy po dwa ciastka. Robimy wzorki rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy