Pstrąg w liściach kapusty

0 (0 ocen)

  • 60 min

....

  • 60 min

Składniki:


  • 4 sprawione pstrągi
    1 mała główka kapusty
    4 pomidory
    2 cebule
    1 limonka
    50 g masła
    4 ząbki czosnku
    4 łyżki drobno posiekanej zieleniny (natka pietruszki ,kolendra,rozmaryn)
    Sól,pieprz

Pstrąg w liściach kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę opłukać ,oczyścić z zewnętrznych i uszkodzonych liści ,włożyć na 6-8 min do osolonego wrzątku ,wyjąć ,osączyć i przestudzić. Oderwać 8 liści. Z każdego ostrożnie ściąć grubsze nerwy ,uważając ,aby go nie uszkodzić. Posmarować połową masła. Pstrągi opłukać z zewnątrz i od środka. Osuszyć. Pomidory pokroić w plasterki. Lionkę sparzyć ,skórkę zetrzeć ,z miąższu wycisnąć sok. Następnie skropić nim ryby z zewnątrz i od środka. Oprószyć solą i pieprzem. Pstrągi nadziać plasterkami pomidora i cebuli ,przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skórką startą z limonki. Ryby panierować w posiekanej zieleninie. Wstawić do lodówki na ok. 20 min. Każdą rybę ułożyć na 2 liściach kapusty ,obłożyć kawałkami pozostałego masła i zawinąć w folię aluminiową. Piec na grillu ok. 30 min.

Komentarze

Podobne przepisy