Pudding chlebowy z malinami i migdałami

0 (0 ocen)

Pyszny, prosty deser lub niedzielne słodkie śniadanie

Składniki:

  • 320 g chałki lub maślanych bułeczek
    400 ml mleka
    100 ml śmietanki 30%
    5 jajek
    3 łyżki cukru
    250 g malin
    20 g płatków migdałów
    odrobina masła do wysmarowania formy
    szczypta soli

Pudding chlebowy z malinami i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chałkę kroimy w większą kostkę i wykładamy nią uprzednio wysmarowaną masłem formę o średnicy 30 x 24 cm.
  • 2. W misce ucieramy ze sobą jajka z cukrem oraz solą przez około 2 minuty. Dodajemy śmietankę wraz z mlekiem i jeszcze krótko miksujemy. Zalewamy mieszanką chałkę. Całość można lekko docisnąć ręką, tak aby cała chałka pokryła się mokrymi składnikami. Odstawiamy na ok. 20 minut, można w tym czasie nagrzać piekarnik do 180⁰C.
  • 3. Na górę puddingu wykładamy maliny i migdały, lekko je dociskając w głąb deseru. Pieczemy w 180⁰C przez około 35 - 45 minut.
  • 4. Pudding chlebowy można jeść zarówno na ciepło jak i zimno. Na ciepło idealnym dodatkiem będzie gałka lodów!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy