Pyszny, prosty deser lub niedzielne słodkie śniadanie
Składniki:
320 g chałki lub maślanych bułeczek
400 ml mleka
100 ml śmietanki 30%
5 jajek
3 łyżki cukru
250 g malin
20 g płatków migdałów
odrobina masła do wysmarowania formy
szczypta soli
Pudding chlebowy z malinami i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Chałkę kroimy w większą kostkę i wykładamy nią uprzednio wysmarowaną masłem formę o średnicy 30 x 24 cm.
2.W misce ucieramy ze sobą jajka z cukrem oraz solą przez około 2 minuty. Dodajemy śmietankę wraz z mlekiem i jeszcze krótko miksujemy. Zalewamy mieszanką chałkę. Całość można lekko docisnąć ręką, tak aby cała chałka pokryła się mokrymi składnikami. Odstawiamy na ok. 20 minut, można w tym czasie nagrzać piekarnik do 180⁰C.
3.Na górę puddingu wykładamy maliny i migdały, lekko je dociskając w głąb deseru. Pieczemy w 180⁰C przez około 35 - 45 minut.
4.Pudding chlebowy można jeść zarówno na ciepło jak i zimno. Na ciepło idealnym dodatkiem będzie gałka lodów!
Komentarze