Purre z cukiną

0 (0 ocen)

  • 15 min

W mojej rodzinie bardzo lubimy cukinię i mamy już wszystkie przepisy sprawdzone. Jestem mamą dwójki dzieci i wymyśliłam tą potrawę z braku czasu. Dodatkowo moje pociechy nie przepadają za warzywami a to jest świetny pomysł na przemycenie ich w obiedzie

  • 15 min

Składniki:

  • ząbek czosnku
    spora cebula
    mała cukinia
    1 kiełbaska
    ugotowane ziemniaki

Purre z cukiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na małym ogniu przez chwilkę podsmażamy czosnek. Dodajemy cebulkę drobno posiekaną i smażymy na złoty kolor. W tym czasie myjemy cukinię i odkrawamy jej końce. Z racji tego że jest mała nie musimy jej obierać i drążyć. Ścieramy ją na grubych oczkach i dodajemy do cebulki razem z pokrojoną drobno kiełbaską. Dusimy składniki aż do odparowania wody. Solimy i pieprzymy do smaku. Tak przygotowaną potrawę dodajemy do ugotowanych ziemniaków i dusimy na masę.

Porady

najsmaczniejsza jest cukinia młoda. Jeśli chcemy wersję mniej bogatą możemy nie dodawać kiełbaski.

Komentarze

Podobne przepisy