Puszysta zapiekanka z cukinii

0 (0 ocen)

  • 60 min

cukinia na wszelkie sposoby

  • 60 min

Składniki:

  • 2 cukinie ok 800 g
    1 szkl mleka
    1 szkl mąki
    1 szkl białek
    1/3 szkl oleju
    100 g sera feta
    1 ząbek czosnku
    pół cebuli
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    natka pietruszki
    świeże zioła (majeranek, bazylia, mięta)

Puszysta zapiekanka z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, wymieszać i odstawić by puściła sok.
    Odcisnąć na durszlaku (lekko)
    Z mąki i mleka rozmieszać ciasto, dodać drobniutko posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek.
    Ser pokruszyć , dodać proszek do pieczenia, przyprawy , zioła i olej. Następnie ubić pianę z białek i dopiero dodać odciśniętą cukinię i pianę z białek. Wymieszać i wyłożyć do formy do zapiekanek lub brytfanki wyłożonej papierem. Posypać bazylią i oregano. Piec ok 45 min w temp 180 st.. pod koniec można obniżyć do 150 st gdyby zaczynała się za bardzo podpiekać.
    Podawać z sałatką z pomidorów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy