Puszyste naleśniki z bezami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ulubiony deser mojego synka :)

  • 30 min

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
    3 średnie jajka
    1,5 szklanki mleka
    szczypta soli
    1 łyżka cukru pudru
    aromat waniliowy kilka kropel
    2 łyżki masła
    10 dag kremowego serka
    1 cukier waniliowy
    4 łyżki cukru
    15- 20 dag bezów

Puszyste naleśniki z bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Masa serowo-bezowa 1. Aby zrobić puszyste naleśniki trzeba najpierw oddzielić białka od żółtek. Potem zmiksować żółtka z cukrem , mlekiem, aromatem waniliowym . Masło stopić i ostudzić . Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wymieszać masę żółtkowo-mleczną z mąką i stopionym masłem miksując na małych obrotach. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać .Patelnię posmarować olejem i usmażyć na dobrze rozgrzanej puszyste naleśniki . Cukier zmiksować z serkiem , cukrem waniliowym i aromatem, oraz wkrószyć bezy. Nakładać porcje sera na naleśniki i składać w kopertę . Podawać posypane cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy