PUSZYSTE RACUSZKI

0 (0 ocen)

  • 20 min

PYSZNY DESEREK I DLA MŁODSZYCH JAK I STARSZYCH

  • 20 min

Składniki:

  • * 2 szklanki mąki
    * 2 jajka
    * 1 szklanka maślanki
    * 5 łyżek cukru pudru
    * 1 łyżka masła
    * 1 łyżeczka sody
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    * szczypta soli

Puszyste racuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, szczyptę soli, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę, żółtka i masło wymieszać razem, następnie stopniowo dodajemy maślankę. miksujemy do uzyskania jednolitej masy
  • 2. Osobno ubić pianę z białek na sztywno i dodajemy ją do ciasta . Mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji.
  • 3. Gotowe ciasto odkładamy na parę minut. ciasto nakładamy na rozgrzaną patelnię łyżką formując spłaszczony okrągły kształt. Pieczemy z obu stron na złoty kolor.

Porady

Ubitą pianę najlepiej mieszać z ciastem łyżką, powstaje wtedy puszyste ciasto. Jak ktoś lubi można dodać do ciasta starte jabłko.

Komentarze

Podobne przepisy