Puszyste racuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i ubijamy na puszystą masę.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Do miksowanych jajek dodajemy partiami na przemian mąkę i mleko.
Ciasto odstawiamy na kilka minut, żeby "odpoczęło".
W tym czasie obieramy jabłka, trzemy ja na tarce na dużych oczkach.
Jabłka przekładamy do ciasta, mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej ( dość sporo, tak, żeby zakrywały 1/3 placuszka ), łyżką nakładamy porcje ciasta ( nie musimy ich wyrównywać, same nabiorą ładnego kształtu ). Na drugą stronę odwracamy wtedy, gdy w cieście zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza.
Smażymy z obu stron na ładny, rumiany kolor.
Po usmażeniu układamy je na papierowym ręczniku kuchennym, żeby obciekły z nadmiaru tłuszczu.
Porady
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Racuchy wyśmienicie smakują z domową konfiturą.
Komentarze