Puszyste racuszki

0 (0 ocen)

Szybki i smaczne, moje córeczki je uwielbiają!

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
    2 jajka
    2 szklanki mleka
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    8 łyżek cukru
    2 duże jabłka

    Dodatkowo:

    olej do smażenia
    cukier puder do posypania racuchów

Puszyste racuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0j9453d 1. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i ubijamy na puszystą masę.
    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
    Do miksowanych jajek dodajemy partiami na przemian mąkę i mleko.
    Ciasto odstawiamy na kilka minut, żeby "odpoczęło".
    W tym czasie obieramy jabłka, trzemy ja na tarce na dużych oczkach.
    Jabłka przekładamy do ciasta, mieszamy.

    Na patelni rozgrzewamy olej ( dość sporo, tak, żeby zakrywały 1/3 placuszka ), łyżką nakładamy porcje ciasta ( nie musimy ich wyrównywać, same nabiorą ładnego kształtu ). Na drugą stronę odwracamy wtedy, gdy w cieście zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza.
    Smażymy z obu stron na ładny, rumiany kolor.

    Po usmażeniu układamy je na papierowym ręczniku kuchennym, żeby obciekły z nadmiaru tłuszczu.

Porady

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Racuchy wyśmienicie smakują z domową konfiturą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy