Masa serowa:
1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego
100g miękkiego masła
5 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy (16g)
budyń waniliowy lub śmietankowy
kilka kropli aromatu waniliowego lub śmietankowego
Puszysty serniczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W blenderze rozdrobnić herbatniki. Przesypać do miski i dodać masło. Mieszać aż do połączenia składników. Tortownicę o wym ok. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i obsypać kaszą manną. Na dno tortownicy wyłożyć masę z herbatników i mocno ugnieść. Odstawić do lodówki.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać do tego miękkie masło. Utrzeć ma gładką masę. Dodać twaróg, budyń i aromat. Ucierać jeszcze chwilę do połączenia składników. Z białek ubić pianę i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać. Przelać masę serową do tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st C przez ok. 1 1/2 godz.
Porady
Upieczony sernik pozostawić w piekarniku jeszcze przez około 1 godzinę po wyłączeniu piekarnika.
Po całkowitym ostygnięciu dobrze jest później włożyć sernik do lodówki na ok.3 godz. tak żeby konsystencja stała się całkiem jednolita.
Komentarze