Puszysty serniczek

0 (0 ocen)

Puszysty i delikatny serniczek - po prostu pycha

Składniki:

  • Masa serowa:
    1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego
    100g miękkiego masła
    5 dużych jajek
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier wanilinowy (16g)
    budyń waniliowy lub śmietankowy
    kilka kropli aromatu waniliowego lub śmietankowego

    Spód serniczka:
    250g herbatników
    80g roztopionego masła

Puszysty serniczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W blenderze rozdrobnić herbatniki. Przesypać do miski i dodać masło. Mieszać aż do połączenia składników. Tortownicę o wym ok. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i obsypać kaszą manną. Na dno tortownicy wyłożyć masę z herbatników i mocno ugnieść. Odstawić do lodówki.
    Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać do tego miękkie masło. Utrzeć ma gładką masę. Dodać twaróg, budyń i aromat. Ucierać jeszcze chwilę do połączenia składników. Z białek ubić pianę i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać. Przelać masę serową do tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st C przez ok. 1 1/2 godz.

Porady

Upieczony sernik pozostawić w piekarniku jeszcze przez około 1 godzinę po wyłączeniu piekarnika. Po całkowitym ostygnięciu dobrze jest później włożyć sernik do lodówki na ok.3 godz. tak żeby konsystencja stała się całkiem jednolita.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy