Puszysty Serniczek Sułtana

0 (0 ocen)

  • 25 min

Jest tak puszysty, że rozpływa się w ustach. Prawdziwy raj dla smakoszy rodzynek.

  • 25 min

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dkg mąki
    15 dkg margaryny
    2 żółtka
    1 łyżka cukru pudru

    Masa serowa:
    1 kg twarogu sernikowego
    1 margaryna
    6 jaj
    1 szklanka cukru pudru
    1 budyń smietankowy
    starta skórka cytryny
    rodzynki sułtanki, bezpestkowe

Puszysty serniczek sułtana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników wyrabiamy ciasto i wstawiamy je do loodówki.
  • 2. Oddzielamy żółtka od białek, z białek ubijamy pianę. Margarynę ucieramy z cukrem aż do białości, następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ucierając. Kiedy masa jest jednolitego koloru dodajemy stopniowo ser i budyń, na koniec rodzynki i skórkę z cytryny. Tak powstałą masę delikatnie mieszamy z pianą z białek.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do natłuszczonej formy. Następnie wylewamy masę serową, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około godziny, aż powierzchnia sernika się zezłoci.

    Smacznego :)

Porady

Zamiast skórki z cytryny używam aromatu cytrynowego, nadaje ciastu bardziej wyrazisty smak.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy