Pyszna pasta oliwkowa

0 (0 ocen)

  • 10 min

Aby urozmaicić śniadania, warto eksperymentować z przyrządzaniem past. Nic tak nie cieszy jak świadomość, że kanapka pachnie i smakuje naszym pomysłem i składa się z tego, co sami do niej dobraliśmy. Pasta smakuje zarówno sama jak i w towarzystwie kiełków czy rożnych serów. Zdrowy początek dnia!

  • 10 min

Składniki:

  • 20-25 oliwek zielonych lub czarnych (dużych z pestkami)
    1 łyżka kaparów
    1 duże anchois
    Pieprz
    Oliwa z oliwek

Pyszna pasta oliwkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z oliwek usuń pestki, wrzuć sam miąższ do blendera, zmiksuj dokładnie.
  • 2. Posiekaj lekko kapary, dodaj do masy oliwkowej.
  • 3. Dodaj filecik anchois, świeżo mielony pieprz i wszystko dokładnie zmiksuj.
  • 4. W zależności od tego jaką chcesz uzyskać konsystencję, dodaj łyżkę lub dwie oliwy z oliwek i dokładnie wymieszaj.
  • 5. Podawaj z kiełkami, ulubionymi warzywami i serami.

    Smacznego!

Porady

* Pastę możesz również wykorzystać jako dip do przystawek. * Wielbiciele czosnku mogą pokusić się o dodanie jednego lub dwóch ząbków.

Komentarze

Podobne przepisy