Pyzy czyli pączki ziemniaczane

0 (0 ocen)

Może nie wyglądają zbyt apetycznie. ale są całkiem dobre. Można też je pokroić w plastry i odsmażyć.

Składniki:

  • 2 kg ugotowanych ziemniaków
    0,5 surowych ziemniaków
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    sól do smaku
    Okrasa:
    słonina
    cebula
    śmietana kwaśna

Pyzy czyli pączki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę. Surowe ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce na małych oczkach. Odcedzamy. Ugotowane ziemniaki mieszamy z surowymi, odciśniętymi. Dodajemy sól do smaku, mąkę ziemniaczaną. Wyrabiamy ciasto. Następnie robimy z ciasta kulki i obtaczamy mąką pszenną. Gotujemy w zagotowanej wodzie do momentu aż środek nie będzie surowy. Następnie odcedzamy w durszlaku i podajemy na talerze.
    Okrasa: słoninę kroimy, wrzucamy na patelnię. Dodajemy pokrojoną cebulę. A gdy ta się zarumieni wlewamy śmietanę. Chwile gotujemy. Tym polewamy gotowe pyzy.

Porady

Surowe, starte ziemniaki odcedzamy w ścierce i te dodajemy do ciasta. Można też do ciasta dodać mąkę ziemniaczaną powstałą z tych odcedzonych ziemniaków. Ta mąką znajduje się w soku, który odpłynął z ziemniaka. Sok wylewamy a na dnie jest właśnie ta mąka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy