Racuchy jogurtowe polane miodem

0 (0 ocen)

  • 10 min

Kolejny przepis na racuchy, u mnie gości. Tym razem lżejsza wersja, zrobione na jogurcie naturalnym. Dodatek miodu uzupełnienia smak racuchów, nie są za słodkie. Można wcinać do bólu;)

  • 10 min

Składniki:

  • Ciasto:

    jogurt naturalny - 350 gramów
    mleko - 1 szklanka
    Jajko - 1 sztuka
    cukier - 2łyżki
    cukier waniliowy - 2 łyżeczki
    mąka - 2 szklanki
    proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

    Do polania:

    miód(u mnie z mniszka lekarskiego) - 5,6 łyżek

    Do smażenia:

    olej - 5 łyżek

Racuchy jogurtowe polane miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jogurt naturalny łączymy razem z mlekiem, dodajemy jajko. W drugiej misce mieszamy mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Suche składniki wsypujemy do mokrych, mieszamy do uzyskania jednolitego gęstego ciasta. Odstawiamy, na kilka minut aby ciasto odpoczęło. Smażymy placki na rozgrzanym tłuszczu na patelni, z obu stron na rumiano. Gotowe, polewamy miodem;)
    Smacznego:)

Porady

Zamiast miodu można użyć syropu klonowego, lub po prostu obsypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy