Racuszki babci

0 (0 ocen)

  • 20 min

Placuszki te smażyła moja babcia dla mojej mamy oraz jej rodzeństwa. Są bardzo smaczne i w smaku przypominają pączki.

  • 20 min

Składniki:

  • 100 g drożdży
    2 szklanki mleka
    mąka ok 1 kg
    2 jajka całe
    2 żółtka
    cukier 1 lub 2 łyżki
    łyżka tłuszczu (masło,margaryna)

Racuszki babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko, tłuszcz i cukier podgrzać. Jajko roztrzepać i zalać mlekiem z pozostałymi składnikami. Dodać drożdże i mąkę. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie zaczynamy formułować małe placuszki i smażyć na głębokim oleju. Podawać z dżemem, cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy