„Racuszki w jabłku”

0 (0 ocen)

  • 20 min

Jest to odwrotność popularnych „jabłek w cieście”. Danie ciekawie prezentuje się na stole i doskonale smakuje

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na 3 porcje:
    - 1,5 szklanki mąki,
    - 2 jajka,
    - 2 szklanki mleka,
    - 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - 2 płaskie łyżki cukru,
    - 3 dojrzałe jabłka,
    - Cukier puder do posypania,
    - Olej do smażenia

„racuszki w jabłku” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Racuszki w jabłku 1. Do miski wsypać mąkę, proszek, dodać jajka, cukier i mleko. Składniki dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Ciasto ma mieć konsystencje gęstej śmietany. Usmażyć 6 placuszków na rozgrzanym oleju.
  • racuszki w jabłku 2. Jabłka umyć, każde przekroić w poprzek na 3 części, usunąć środki i przełożyć placuszkami. Tak przygotowane jabłka wstawiamy do piekarnika na około 25 minut w temperaturze 170°C.
    Wyjmujemy, posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
  • racuszki w jabłku 3. Smacznego

Porady

Wielkości placuszków które należy usmażyć zależą od wielkości jabłek które posiadamy w domu ( sami musimy ją regulować). Zamiast mleka słodkiego można użyć kwaśnego mleka. Efekt równie smaczny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy