rolada boczkowa marynowana w grill ziołowy z czosnkiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

doskonały boczek do pieczywa, wiemy co jemy...................SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • boczek surowy 1,5 kg, czosnek ząbki 10 sztuk , Grill - przyprawa ziołowa 1 opakowanie, majeranek 1 łyżka, kucharek 1 łyżka, smalec 1 łyżka, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 8 sztuk, woda 1/2 szklanki

Rolada boczkowa marynowana w grill ziołowy z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap przygotowania 1. obrane ząbki czosnku rozetrzeć w moździerzu z 3/4 opakowania przyprawy grill ziołowy
  • etap przygotowania 2. płat boczku świeżego bez kości natrzeć marynatą roztartą i posypać jeszcze majerankiem i kucharkiem
  • etap przygotowania 3. boczek zwinąć ciasno na roladę i obwiązać sznurkiem-nitką, natrze reszta przyprawy grill ziołowy i schować w woreczku do lodówki na całą noc
  • etap przygotowania 4. na gorącym smalcu zrumienić z każdej strony boczek, dodać ziele i liście laurowe....... wlać wodę i pod przykryciem dusić boczek do miękkości z 60 minut co jakiś czas obracając roladę
  • etap przygotowania 5. boczek zostawić w garnku do wystudzenia i z zimnego usunąć sznurek i kroić plasterki do pieczywa

Notka redakcyjna

PPWS_11-2014

Komentarze

Podobne przepisy