Rolada czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Przygotowanie biszkoptu. Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier, żółtka. Potem dodać proszek do pieczenia, mąkę i kakao. Wyłożyć na prostokątną blachę i piec przez 20min. w temp. 180 stopni.
Kiedy biszkopt się upiecze przełożyć na suchą ściereczkę i zawinąć w ślimaka. Odłożyć do wystygnięcia.
2. Przygotować krem. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałej części mleka rozmieszać mąki i żółtka. Wlać do gotującego się mleka. Ostudzić.
Mikserem utrzeć na gładko masło i stopniowo dodawać ostudzony budyń. Do masy dodać kilka kropelek aromatu waniliowego
3. Truskawki przełożyć do rondliczka, dodać cukier i dusić na małym ogniu aż mus zrobi się gęsty.
4. Na biszkopt rozsmarować masę budyniową, na samym początku rozłożyć mus i zawinąć w roladę.
Roladę można udekorować czekoladą.
Komentarze