Rolada to ciasto, które nie tylko pięknie wygląda, ale także zachwyca smakiem. Polecam, zwłaszcza jeśli ktoś nigdy nie robił rolad. W brew pozorom to nic trudnego!
Składniki:
Blaszka 24x36 cm
Biszkopt ciemny:
• 3 duże jajka,
• 2 łyżki mąki,
• 1 łyżka kakao,
• 3 łyżki cukru,
• 1 łyżka oleju,
• Szczypta sody,
• Szczypta proszku do pieczenia,
Masa kawowa do przełożenia i dekoracji
• 1 kostka masła,
• 0,5 litra mleka,
• 1 budyń waniliowy,
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
• Ok. 2 łyżki cukru,
• 2 żółtka,
• 1 łyżka kopiata kawy parzonej,
• Ewentualnie alkohol do smaku
Rolada kawowo-czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Gdy masa jest już puszysta dodajemy wymieszane sypkie składniki oraz olej. Delikatnie mieszamy całość i wylewamy na blaszkę. Biszkopt pieczemy około 15 minut w 180˚C.
Po wyjęciu zawijamy go w zwilżoną ściereczkę. Pozostawiamy do ostygnięcia. Zimny rozwijamy i smarujemy kawową masą.
2.Ponownie zawijamy, dekorujemy i odstawiamy do chłodu do stężenia.
3.MASA: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie rozpuszczamy mąkę, budyń oraz żółtka. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Studzimy go.Między czasie kawę zaparzamy w niewielkiej ilości gotowanej wody. Studzimy.
Masło ucieramy. Do utartego dodajemy stopniowo budyń. Na koniec dokładamy do całości kawę. Mieszamy ponownie. Gotową masą przekładamy biszkopt. Część przeznaczmy do dekoracji . Dodatkowo roladę polałam rozpuszczoną czekoladą tworząc zygzaki.
Komentarze