Rolada kawowo-czekoladowa

0 (0 ocen)

Rolada to ciasto, które nie tylko pięknie wygląda, ale także zachwyca smakiem. Polecam, zwłaszcza jeśli ktoś nigdy nie robił rolad. W brew pozorom to nic trudnego!

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm
    Biszkopt ciemny:
    • 3 duże jajka,
    • 2 łyżki mąki,
    • 1 łyżka kakao,
    • 3 łyżki cukru,
    • 1 łyżka oleju,
    • Szczypta sody,
    • Szczypta proszku do pieczenia,
    Masa kawowa do przełożenia i dekoracji
    • 1 kostka masła,
    • 0,5 litra mleka,
    • 1 budyń waniliowy,
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    • Ok. 2 łyżki cukru,
    • 2 żółtka,
    • 1 łyżka kopiata kawy parzonej,
    • Ewentualnie alkohol do smaku

Rolada kawowo-czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przekładanie 1. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Gdy masa jest już puszysta dodajemy wymieszane sypkie składniki oraz olej. Delikatnie mieszamy całość i wylewamy na blaszkę. Biszkopt pieczemy około 15 minut w 180˚C.
    Po wyjęciu zawijamy go w zwilżoną ściereczkę. Pozostawiamy do ostygnięcia. Zimny rozwijamy i smarujemy kawową masą.
  • zwijanie 2. Ponownie zawijamy, dekorujemy i odstawiamy do chłodu do stężenia.
  • gotowa masa 3. MASA: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie rozpuszczamy mąkę, budyń oraz żółtka. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Studzimy go.Między czasie kawę zaparzamy w niewielkiej ilości gotowanej wody. Studzimy.
    Masło ucieramy. Do utartego dodajemy stopniowo budyń. Na koniec dokładamy do całości kawę. Mieszamy ponownie. Gotową masą przekładamy biszkopt. Część przeznaczmy do dekoracji . Dodatkowo roladę polałam rozpuszczoną czekoladą tworząc zygzaki.

Komentarze

Podobne przepisy