Rolada serowo-czekoladowa z nutą mięty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać mąki z proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać na blaszkę (30x40cm) wyłożonej papierem do pieczenia.. Piec ok. 20-25 min. w 175*.(nie przesuszyć). Wyłożyć na ręcznik kuchenny, zdjąć papier i zwinąć w roladę, wraz z ręcznikiem.
2.Składniki na krem.
3.Czekolady wraz ze śmietanką rozpuścić nad parą. Ostudzić i schłodzić. Można zrobić wieczorem, przed użyciem.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Śmietankę czekoladową ubić z pudrem i śmietan-fixem. Potem dodawać porcjami ser i zmiksować.Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć na odwinięty biszkopt i rozsmarować, potem zwinąć.
4.Ciemną czekoladę roztopić z 2 łyżkami śmietanki, nad parą. Oblać całą roladę. Białą czekoladę tak samo roztopić i polać za nitką w/g własnego gustu.
Komentarze