Rozeta orzechowo-brzoskwiniowa

0 (0 ocen)

Ciasto pieczone trochę inaczej.

Składniki:

  • Ciasto.
    400g mąki
    50g drożdży
    200ml mleka
    30 g cukru
    szczypta soli
    2 żółtka
    Masa orzechowo-brzoskwiniowa.
    300g mielonych orzechów mieszanych
    100g cukru pudru
    2 białka
    1 słoik konfitury brzoskwiniowej
    tłuszcz do formy

Rozeta orzechowo-brzoskwiniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozeta 1. Z drożdży ,1 łyżki mąki ,cukru i 3 łyżek letniego mleka zrobić rozczyn. Kiedy zacznie "pracować" dodać resztę składników ciasta i wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia na 30 min. w ciepłe miejsce.
    Białka ubić z cukrem, dodać orzechy i konfiturę brzoskwiniową ,dokładnie wymieszać.
    Ciasto rozwałkować na prostokąt 50X40cm,posmarować masą, zwinąć w rulon i pokroić na 10 części. Formę natłuścić i ustawić w niej kawałki ciasta w małych odległościach od siebie, bo jeszcze urośnie..Wierzch posmarować jajkiem , białkiem lub konfiturą.
    Piec w temp.180stop.przez 40 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy