Rożki z nutellą i dżemem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Domowa wersja rogalików 7 days.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    250 ml kwaśnej śmietany 18%
    6 dag drożdży
    kostka masła lub margaryny
    1 jajko
    4 szkl. mąki
    szczypta mąki
    Nutella
    dżem

Rożki z nutellą i dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roztopić masło. Do śmietany w kruszyć drożdże, wymieszać na jednolitą masę i dodać roztopione (lekko schłodzone) masło, jajko i sól. Wymieszać. Dodawać stopniowo mąkę. Ugniatać na jednolitą masę. odstawić na 1 godzinę do lodówki. Gdy ciasto podrośnie podzielić na mniejsze części. Każdą rozwałkować na cieniutki okrągły placek (nie bardzo podsypując mąką). Placek podzielić radełkiem na 8 części. Na każdą część nakładać czekoladę lub dżem (przy szerszym brzegu). Ciasno zwijać ciasto szerszym częścią do środka. Rogaliki smarować roztrzepanym jajkiem i posypywać cukrem kryształem. Piec ok: 15-20 min. w temperaturze 180*.

Porady

Ciasta drożdżowego (chłodzonego) możemy użyć równie dobrze na słono jak i na słodko.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy