Rożki z nutellą i dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Roztopić masło. Do śmietany w kruszyć drożdże, wymieszać na jednolitą masę i dodać roztopione (lekko schłodzone) masło, jajko i sól. Wymieszać. Dodawać stopniowo mąkę. Ugniatać na jednolitą masę. odstawić na 1 godzinę do lodówki. Gdy ciasto podrośnie podzielić na mniejsze części. Każdą rozwałkować na cieniutki okrągły placek (nie bardzo podsypując mąką). Placek podzielić radełkiem na 8 części. Na każdą część nakładać czekoladę lub dżem (przy szerszym brzegu). Ciasno zwijać ciasto szerszym częścią do środka. Rogaliki smarować roztrzepanym jajkiem i posypywać cukrem kryształem. Piec ok: 15-20 min. w temperaturze 180*.
Porady
Ciasta drożdżowego (chłodzonego) możemy użyć równie dobrze na słono jak i na słodko.
Komentarze