Ryba pod warzywną kołderką

0 (0 ocen)

  • 10 min

Prosty, szybki przepis na pożywne i zdrowe danie, a to najważniejsze dla zabieganej mamy. Ulubione danie męża oraz 2-letniej córeczki.

  • 10 min

Składniki:

  • 1. 4 ulubione filety rybne (np. z dorsza, łososia)
    2. 5 dużych marchwii
    3. 3 pietruszki
    4. mały seler
    5. 2 cebule
    6. olej do smażenia
    7. 2 łyżki margaryny
    8. sól, pieprz, mielona słodka papryka
    9. bułka tarta, jajko do panierowania ryby



Ryba pod warzywną kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryba pod warzywną kołderką 1. 1. Rybę opanierować w przyprawionym solą i pieprzem jajku i bułce tartej. (ewentualnie
    użyć już gotowych,opanierowanych filetów)
    2. Rybę usmażyć na oleju.
    3.Usmażoną rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego
    4. Marchew, seler, pietruszkę i cebulę zetrzec na tarce na grubych
    oczkach. Dusić na patelni na łyżce margaryny do miękkości. Doprawić
    do smaku solą, pieprzem i papryką.
    5. Uduszone warzywa wyłożyć na usmażoną rybę.
    6. Rybę pod warzywną kołderką wstawić do piekarnika nagrzanego do
    200'C na około 15-20 min i zapiec. By uniknąć przypalenia warzyw dobrze
    jet nakryć naczynie folią aluminiową.
    Danie podawać z ziemniakami z koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy