Ryba w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę pokroić w kawałki (średniej wielkości) i lekko oprószyć solą raz pieprzem.
Każdy kawałek dokładnie obtoczyć w mące, jajku (rozmieszanym) i ponownie w mące.
Smażyć na złoty kolor (na rozgrzanym tłuszczu) i od razu układać w misce.
2.Cebulę pokroić w piórka i zeszklić.
Na patelnię (do cebuli) dolać odrobinę wody, wrzucić listek laurowy, ziele angielskie, dodać koncentrat pomidorowy, zagotować i chwilę poddusić.
Sos doprawić solą i pieprzem (w razie konieczności również koncentratem pomidorowym).
Po lekkim ostudzeniu polać po rybie.
Porady
Można zrezygnować z panierowania w jajku. Wystarczy rybę obtoczyć w mące i od razu smażyć.
Komentarze