Ryba w pomidorach

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna ryba w sosie pomidorowym. Sprawdzi się na obiad do ziemniaków oraz jako potrawa do chleba!

  • 60 min

Składniki:

  • 70 dag filetów rybnych
    1-2 duże cebule
    1-2 jajka
    mąka do obtaczania
    1 listek laurowy
    2 ziarna ziela angielskiego
    100g koncentratu pomidorowego
    olej
    sól, pieprz (polecam cytrynowy)

Ryba w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1n96me9 1. Rybę pokroić w kawałki (średniej wielkości) i lekko oprószyć solą raz pieprzem.
    Każdy kawałek dokładnie obtoczyć w mące, jajku (rozmieszanym) i ponownie w mące.
    Smażyć na złoty kolor (na rozgrzanym tłuszczu) i od razu układać w misce.
  • Sos. 2. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić.
    Na patelnię (do cebuli) dolać odrobinę wody, wrzucić listek laurowy, ziele angielskie, dodać koncentrat pomidorowy, zagotować i chwilę poddusić.
    Sos doprawić solą i pieprzem (w razie konieczności również koncentratem pomidorowym).
    Po lekkim ostudzeniu polać po rybie.

Porady

Można zrezygnować z panierowania w jajku. Wystarczy rybę obtoczyć w mące i od razu smażyć.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy