Ryba w pomidorach

0 (0 ocen)

  • 50 min

Zdrowy i prosty obiad bezmięsny.

  • 50 min

Składniki:

  • 1. 1,20 mrożonych filetów z halibuta lub innej ryby.
    2. 3 duże cebule ( ilość cebuli według uznania).
    3. 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub 0,5 l przecieru pomidorowego własnej roboty.
    4. olej do smażenia.
    5 .listek laurowy ( do smaku).
    6.ziele angielskie ( do smaku i dekoracji).
    7. pieprz mielony czarny, sól ( według uznania).
    8. 6 łyżek mąki pszennej.
    9. pietruszka ozdobna do dekoracji .
    7. cytryna.
    8. 2 szczypty cukru do smaku.

Ryba w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:
    1. Filety rozmrozić, skropić sokiem z cytryny, osuszyć..
    2. Filety pokroić na porcje, posypać solą i pieprzem według uznania.
    3. Obtoczyć w mące.
    4. Filety smażymy na rozgrzanym oleju około 15 min.
    5. Cebulę kroimy w półkrążki, podsmażamy na oleju, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie , pieprz i sól i cukier.
    6. Gdy cebula jest podsmażona dodajemy koncentrat pomidorowy i razem jeszcze parę minut dusimy.
    7. Rybę układamy na półmisku , zalewamy gorącym sosem.
    8. Dekorujemy pietruszką ozdobną i piórkami surowej cebuli i zielem angielskim.
    Tak przyrządzoną rybę można podawać na ciepło i zimno , w obu wersjach jest bardzo smaczna.

Komentarze

Podobne przepisy